Aρωματικα φυτα-υλικο

Αρωματικά φυτά και βότανα powerpoint
http://slide.ly/view/92cde857c1d2dc9f5dbbb81c1afad65b
http://slide.ly/view/7ff11d0fcec3644c013197a3ff32872d

Μαντινάδες για τα βότανα

μύθοι και πραγματικότητα

ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΜΕ ΑΡΩΜΑ

φασκόμηλο

 

ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ παρουσιαση

ΒΟΤΑΝΑ

ΒΟΤΑΝΑ (1)

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΙΑ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΛΑΔΙΑ ΚΑΙ ΞΥΔΙΑ

http://

ο βοτανικός μας κήπος by Slidely Slideshow

 

 

 

 ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΙΑ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΛΑΔΙΑ ΚΑΙ ΞΥΔΙΑ

ΦΤΙΑΞΤΕ ΤΑ  ΔΙΚΑ  ΣΑΣ
Με δενδρολίβανο και πράσινο πιπέρι
  1. Πλένετε 3 κλαδάκια δεντρολίβανο και τα σκουπίζετε  καλά με μια πετσέτα.(αντί για δεντρολίβανο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε 3 κλαδάκια θυμάρι)
  2. Βάζετε προσεκτικά το δεντρολίβανο μαζί με 7 κόκκους  πιπεριού σε ένα καθαρό γυάλινο μπουκάλι.
  3. Με τη βοήθεια ενός χωνιού γεμίζετε το μπουκάλι  με λάδι .
  4. Κλείνετε το μπουκάλι καλά και το φυλάτε σε δροσερό και σκοτεινό μέρος για 3 εβδομάδες ανακινώντας το κατά διαστήματα.

Με δάφνη ,γαρίφαλο και κανέλα

  1. Πλένετε 4 φύλλα δάφνης και τα σκουπίζετε καλά με μια πετσέτα.
  2. Βάζετε σε ένα καθαρό γυάλινο  μπουκάλι τη δάφνη ,μια κουταλιά γαρίφαλα,2 ξυλάκια κανέλας και γεμίζετε το μπουκάλι με ελαιόλαδο.
  3. Κλείνετε καλά το μπουκάλι και το φυλάτε σε δροσερό και σκοτεινό μέρος για 20 μέρες.
  4. Μόλις το ανοίξετε το μεταγγίζετε σε άλλο μπουκάλι και αφαιρείτε τη δάφνη ,το γαρίφαλο και τη κανέλα
  5. Είναι ιδανικό για να μαρινάρετε κρέας ή να το προσθέσετε σε βραστό κρέας.

Με βασιλικό και σκόρδο

  1. Πλένετε 1/2 φλιτζάνι φρέσκα  φύλλα βασιλικού και τα σκουπίζετε καλά με μία πετσέτα.
  2. Τον βάζετε σε ένα μπουκάλι με 2 σκελίδες σκόρδο και το γεμίζετε με ελαιόλαδο.
  3. Κλείνετε καλά το μπουκάλι και το φυλάτε σε δροσερό και σκοτεινό μέρος για 2 εβδομάδες ανακινώντας το ανά διαστήματα.
  4. Ανοίγετε το μπουκάλι σουρώνετε το ελαιόλαδο ,το βάζετε σε άλλο μπουκάλι και είναι έτοιμο.
  5. Είναι ιδανικό για μακαρόνια, σαλάτα,ρύζι ,παξιμάδια και για ωμές και βραστές σαλάτες.

tip

Μπορείτε φυσικά να αυτοσχεδιάσετε και να φτιάξετε με τον ίδιο τρόπο αρωματικά ελαιόλαδα χρησιμοποιώντας και άλλα είδη βοτάνων και μπαχαρικών που σας αρέσουν.

ΦΤΙΑΞΤΕ  ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΞΥΔΙΑ

ξυδι

Δεν υπάρχει πιο εύκολο και πιο φθηνό από το να φτιάξετε ένα αρωματικό ξύδι με βότανα. Εσείς διαλέξτε απλά το ξύδι και τα  βότανα  που αγαπάτε και εμείς θα σας περιγράψουμε  την διαδικασία που θα ακολουθήσετε.

Με σκόρδο και αρωματικά φυτά

  1. 1/2 λίτρο ξύδι από κόκκινο κρασί
  2. 6 σκελίδες σκόρδο
  3. 1 κουταλιά σούπας σπόροι άσπρου πιπεριού
  4. 2 κλωνάρια θυμάρι ή δάφνη ή δενδρολίβανο ή ρίγανη

Βάζουμε στο μπουκάλι όλα τα υλικά και στο τέλος προσθέτουμε το ξύδι.

Με δυόσμο και  κανέλα

  • 1/2 λίτρο ξύδι από κόκκινο κρασί
  • 2 κλωνάρια  δυόσμο
  • 2 ξυλαράκια  κανέλας
  • 1 κουτάλι σούπας σπόροι κόκκινου πιπεριού

Βάζουμε στο μπουκάλι όλα τα υλικά και στο τέλος προσθέτουμε το ξύδι.

ΦΥΣΙΚΑ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΧΩΡΟΥ

  Προσθέστε άρωμα στο σπίτι σας χρησιμοποιώντας νερό που σιγοβράζει εμποτισμένο με μπαχαρικά, βότανα και φρούτα .Αποθηκεύστε τα βαζάκια σας στο ψυγείο για 1-2 εβδομάδες

ΥΛΙΚΑ

ΦΡΟΥΤΑ: πορτοκάλια, λεμόνια, λάιμ κομμένα σε φέτες ή μόνο οι φλούδες τους

ΒΟΤΑΝΑ : δεντρολίβανο, θυμάρι, φύλλα δάφνης

ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ: ξυλάκι κανέλας, γαρίφαλα, μοσχοκάρυδο, αστεροειδή γλυκάνισο, μπαχάρι.

ΕΚΧΥΛΙΣΜΑΤΑ: βανίλιας, πικραμύγδαλου ,μέντας

ΚΛΑΔΙΑ: πεύκου, κέδρου ή άλλων αρωματικών κλαδιών

ΑΡΩΜΑΤΙΚΟΙ ΣΥΝΔΙΑΣΜΟΙ

  • πορτοκάλι, κανέλα και μπαχαρικά:1 πορτοκάλι, 2 ξυλάκια κανέλας, 1/2 κουτάλι  σούπας γαρίφαλα, 1/2 κ.σ.  μπαχάρι ,1 αστεροειδή γλυκάνισο.
  • λεμόνι, δενδρολίβανο και βανίλια: 3 κλαδάκια φρέσκο δεντρολίβανο,2 λεμόνια,1 κουταλιά εκχύλισμα βανίλια
  • λάιμ, θυμάρι, μέντα και βανίλια:3 λάιμ,3 κλαδάκια φρέσκο θυμάρι,1/2κουταλιά σούπας εκχύλισμα μέντας, 1 κουταλιά εκχύλισμα βανίλιας.
  • πορτοκάλι, τζίντζερ και πικραμύγδαλο: 1 πορτοκάλι,3-4 ροδέλες φρέσκο τζίντζερ,1/2 κουταλιά της σούπας εκχύλισμα πικραμύγδαλου.
  • πεύκο, δάφνη και μοσχοκάρυδο: 2-3 κλαδάκια πεύκου,3-4 φύλλα δάφνης ,1 ολόκληρο μοσχοκάρυδο και λίγο τρίμμα από αυτό.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ

Βάλτε τα υλικά που θέλετε σε ένα βαζάκι με καπάκι και καλύψτε τα με νερό. Στη συνέχεια έχετε τρεις επιλογές:

  1. Να σιγοβράσετε το περιεχόμενο στο μάτι της κουζίνας
  2. Να τοποθετήσετε το ζεστό υγρό σε κεραμική συσκευή ρεσό (με κερί) ή slow cooker(μικρό μάτι με πρίζα) και να προσθέτετε νερό όταν εξατμίζεται.
  3. Αφού το έχετε ζεστάνει το μίγμα το βάζετε πάνω στο καλοριφέρ ή στην καφετιέρα φίλτρου ώστε να διατηρείται ζεστό και να αναδύει τα αρώματά του.

http://www.slideshare.net/hamomilaki/fyta-tis-ellinikisgisgeorgiou#

Στόχοι του Προγράμματος
Οι στόχοι του προγράμματος είναι:
Να δοθούν στους μαθητές βασικές γνώσεις για τα φαρμακευτικά και αρωματικά
φυτά (βότανα).
Να τα παρατηρήσουν στο περιβάλλον που φύονται και να μάθουν να τα διακρίνουν
με βάση τα ειδικά χαρακτηριστικά τους.
Να ευαισθητοποιηθούν στο θέμα της προστασίας τους και μέσα από αυτήν στην έν-
νοια της αειφορίας.
Να γνωρίσουν την ιστορική και παραδοσιακή διαδρομή της χρήσης των βοτάνων για
θεραπευτικούς σκοπούς.
Να επικοινωνήσουν με τους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής του σχολείου
τους και να γνωρίσουν το περιεχόμενο της σχέσης τους με τα βότανα.
Να διδαχθούν τους τρόπους χρήσης τους και τη δράση τους στη θεραπεία διαφόρων
παθήσεων του ανθρώπου.
Να συμμετέχουν στη διαδικασία υλοποίησης ενός εκπαιδευτικού προγράμ ματος
δρώντας τόσο ατομικά όσο και ομαδικά μέσα από βιωματικές προσεγγίσεις και έξω
από την τάξη.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s