συνταγές ασιατικές- μεξικάνικες

Μεξικάνικα τορτίγιας – Πικάντικη Λιχουδιά!

meksikanika tortigiasΥλικά που θα χρειαστούμε για Μεξικάνικα τορτίγιας:

  • 6 Toρτίγιας
  • Mexican Hot & Sweet jalapeno Sauce
  • Λάδι
  • 1 κρεμμύδι κομμένο σε λωρίδες
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Πολύχρωμες πιπεριές κομμένες σε λωρίδες
  • 2 φιλέτα μοσχάρι κομμένα σε λωρίδες

Εκτέλεση:

Σοτάρουμε το σκόρδο, το κρεμμύδι, και τις πιπεριές σε λίγο λάδι μέχρι να μαλακώσουν.

Προσθέτουμε το μοσχάρι σε λωρίδες και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 7 λεπτά.

Σβήνουμε με Mexican Hot & Sweet jalapeno Sauce  ανακατεύοντας.

Απλώνουμε από το μείγμα στα τορτίγιας και τυλίγουμε.

Σαλάτα με φασόλια και καλαμπόκι

salata-me-fasolia-kai-kalabokiΥλικά που θα χρειαστούμε για Σαλάτα με φασόλια και καλαμπόκι:

  • 1 ντομάτα, κομμένη σε κύβους
  • 3 κουταλιές καλαμπόκι
  • 1 πράσινη πιπεριά
  • 1 κόκκινη πιπεριά
  • 1 πορτοκαλί πιπεριά
  • ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 5 ελιές κομμένες σε φετάκια
  • ½ κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
  • 2 καρότα τριμμένα
  • 3 κουταλιές χυμό λεμονιού
  • 1 κουταλιά μουστάρδα
  • 1 αγγούρι κομμένο σε κύβους
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 200 γραμμάρια ξερά κόκκινα φασόλια
  • Αλάτι

Εκτέλεση συνταγής:

Αφήνουμε τα φασόλια από το προηγούμενο βράδυ να φουσκώσουν μέσα σε νερό.

Πλένουμε τα λαχανικά και τα κόβουμε,

Βάζουμε τα υλικά μας σε ένα βαθύ μπολ και ανακατεύουμε.

Σε ένα μπολ χτυπάμε μισή κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο, το λεμόνι, και τη μουστάρδα.

Ρίχνουμε αυτή τη σάλτσα στο μπολ με τα λαχανικά.

Η Σαλάτα με φασόλια και καλαμπόκι είναι έτοιμη!

Μεξικάνικη σαλάτα με κόκκινα φασόλια

meksikaniki-salata-me-kokkina-fasolia-kai-ntomataΥλικά που θα χρειαστούμε για Μεξικάνικη σαλάτα με κόκκινα φασόλια:

  • 1 κουταλιά κόλιανδρο ψιλοκομμένο
  • 4 ντομάτες κομμένες σε κύβους
  • 2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμόνι
  • 1 πράσινη πιπεριά κομμένη σε φέτες
  • 1 κρεμμύδι μικρό
  • 3 κουταλιές καλαμπόκι
  • 1 μαρούλι κομμένο σε χοντρά κομμάτια
  • 440 γραμμάρια κόκκινα φασόλια πλυμένα και στραγγισμένα
  • αλάτι
  • πιπέρι μαύρο

Εκτέλεση συνταγής:

Καθαρίζουμε το μαρούλι και πλένουμε καλά με νερό τα φύλλα ένα ένα.

Έπειτα τα κόβουμε σε χοντρά κομμάτια και τα βάζουμε στη σαλατιέρα.

Από πάνω βάζουμε τους κύβους ντομάτας, τις πιπεριές , τα φασόλια, το κρεμμύδι και το καλαμπόκι.

Προσθέτουμε το κόλιανδρο και περιχύνουμε με το λεμόνι.

Πασπαλίζουμε με μπόλικο μαυροπίπερο.

Η Μεξικάνικη σαλάτα με κόκκινα φασόλια είναι έτοιμη για σερβίρισμα!

 

Νάτσος με κιμά και λιωμένο τυρί τσένταρ

Στο Μεξικό το τρώνε είτε σαν ορεκτικό είτε ως κυρίως πιάτο..

natsos-me-kima-kai-liomeno-tiri-tsendarΥλικά που θα χρειαστούμε για Νάτσος με κιμά και λιωμένο τυρί τσένταρ:

  • 500 γραμμάρια κιμά μοσχαρίσιο από τη ελιά
  • 1-2 σακουλάκια νάτσος
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 ντοματάκι ψιλοκομμένο κλασικό pummaro
  • 1 κονσέρβα κόκκινα φασόλια red kindey
  • 1 μικρή κονσέρβα καλαμπόκι βραστό
  • 1 φλιτζάνι  τυρί cheddar τριμμένο
  • 1 πράσινη πιπεριά κέρατο ψιλοκομμένη
  • 1 κ. γ. κόλιανδρο τριμμένο
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής:

Σοτάρουμε το κρεμμύδι σε ένα τηγάνι με λίγο λάδι, μέχρι να μαραθεί.

Έπειτα ρίχνουμε τον κιμά και μαγειρεύουμε μέχρι να σωθούν τα υγρά του.

Μόλις ο κιμάς γίνει, προσθέτουμε τα φασόλια, τα ντοματάκια, το καλαμπόκι, την πιπεριά, το κόλιανδρο, και αλατοπιπερώνουμε.

Τα μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 30 περίπου λεπτά.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας.

Ρίχνουμε το μείγμα με το κιμά σε ένα ταψί και καλύπτουμε με τα νάτσος.

Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 10 λεπτά.

Λίγο πριν βγάλουμε το ταψί πασπαλίζουμε με τυρί τσένταρ για να λιώσει.

Τα νάτσος με κιμά και λιωμένο τυρί τσένταρ είναι έτοιμα!!!

Φτιάξε Fajitas στο σπίτι σου

Ένας πολύ απλός τρόπος να φέρεις το Μεξικό στο σπίτι σου. Και να περάσεις καλά

SHARES

Σε όσα εστιατόρια κι αν τα σερβίρουν, τα Fajitas είναι πάντα κάτι που θα μοιραστείς. Όχι ότι δεν μπορείς να τα φας όλα μόνος σου, αλλά το σερβίρισμά τους ταιριάζει σε παρέα. Γι’ αυτόν το λόγο είναι και ιδανικό φαγητό για να φτιάξεις ένα βράδυ στην παρέα σου.

Είναι χορταστικά, είναι νόστιμα και στην τελική έχουν και τη φάση τους αφού δίνεις τη δυνατότητα στον καθένα να πειραματιστεί με το φαγητό του και να δημιουργήσει τα δικά του Fajitas με το δικό του γούστο.

Όσο για το πόσο θα ασχοληθείς εσύ με το φαγητό, αυτό εξαρτάται κυρίως από εσένα και από την όρεξη που έχεις για να δημιουργήσεις όλα τα βασικά συστατικά μόνος σου αντί να τα αγοράσεις έτοιμα. Αν πάλι δεν είσαι διατεθειμένος να ταλαιπωρηθείς πολύ, μπορείς μέσα σε 20 λεπτά να έχεις τα Fajitas σου έτοιμα για σερβίρισμα.

Υλικά και προετοιμασία για 4 άτομα

Το κρέας και τα λαχανικά

Το πιο απαιτητικό κομμάτι της διαδικασίας. Αν θες, μπορείς να διαλέξεις μόνο κοτόπουλο ή μόνο μοσχάρι, οπότε και να δουλέψεις σε ένα τηγάνι. Αλλά σαν καλός οικοδεσπότης, οφείλεις να προσφέρεις και μοσχάρι και κοτόπουλο.

  • 500 γρ. φιλέτο κοτόπουλο σε κομματάκια
  • 500 γρ. μοσχάρι σε κομματάκια
  • 6 πιπεριές (κόκκινες, κίτρινες και πράσινες)
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Κόβεις τα κρεμμύδια και τις πιπεριές σε λεπτές φέτες και τα σωτάρεις με λίγο λάδι σε δύο τηγάνια (ένα για το κάθε κρεατικό) μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν χρώμα. Λιώνεις το σκόρδο και μαρινάρεις το κρέας και το κοτόπουλο, μαζί με αλατοπίπερο. Όταν τα λαχανικά έχουν αρχίσει να μαλακώνουν, προσθέτεις στο ένα τηγάνι το μοσχάρι και στο άλλο το κοτόπουλο.

Αν έχεις ένα τηγάνι, προφανώς και επαναλαμβάνεις τη διαδικασία για κάθε κρέας ξεχωριστά. Το κρέας που περιμένει το άλλο να ψηθεί μπαίνει στο φούρνο σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία, ίσα ίσα να παραμένει ζεστό.

Αφήνεις το κρέας και το κοτόπουλο να ψηθεί στο τηγάνι, ανακατεύοντας συνεχώς για να μαγειρευτεί ομοιόμορφα μαζί με τα λαχανικά. Οι πιπεριές θα αρχίσουν να καίγονται και να δίνουν χρώμα και μυρωδιά στο κρέας. Τότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να τα βγάλεις από τα τηγάνια.

Σερβίρεις σε δύο βαθιά πιάτα.

Οι τορτίγιες

Για 4 άτομα θα χρειαστείς από 12-16 τορτίγιες για fajitas. Τις βρίσκεις στο super market. Κοίταξε να πάρεις το μικρό μέγεθος. Είναι πιο εύκολο να φτιάξεις το fajitas σου αλλά και να πειραματιστείς και με διάφορες γεύσεις, μιας και στις 2 μεγάλες τορτίγιες,  οι περισσότεροι σταματούν, ενώ οι μικρές προσφέρονται για να φτιάχνεις και να ξαναφτιάχνεις.

Για να ζεστάνεις τις τορτίγιες αρκεί να έχεις ένα τηγάνι σε υψηλή θερμοκρασία και να ακουμπάς την κάθε πλευρά της τορτίγιας για 10 δευτερόλεπτα. Μην τις αφήσεις παραπάνω και καούν. Θες απλά να ζεσταθούν και να μαλακώσουν.

Σερβίρεις σε ένα πιάτο. Αν δεν έχεις ειδικό ξύλινο σκεύος για να μένουν ζεστές.

Το τυρί

Οι περισσότεροι χρησιμοποιούν ώριμο cheddar στα fajitas τους και πρόκεται για μία από τις πιο γευστικές επιλογές. Πάρε ένα κομμάτι ώριμο cheddar (τουλάχιστον 400 γρ.) από το super market και τρίψ΄το.

Σερβίρεις σε ένα μπωλ.

Η sour cream

Δεν χρειάζεται να κάνεις κάτι ιδιαίτερο. Την αγοράζεις έτοιμη, ανοίγεις, σερβίρεις σε μπωλ. Αν προσέχεις τις θερμίδες μπορείς να αντικαταστήσεις την sour cream με στραγγιστό γιαούρτι. Εξίσου γευστική επιλογή.

Σερβίρεις σε ένα μπωλ.

Η salsa

Υπάρχει και έτοιμη σε βαζάκι. Αλλά αν θες μπορείς να την φτιάξεις και μόνος σου.

  • 3 μεσαίες ντομάτες
  • 1 μικρό κρεμμύδι
  • 2 πιπεριές jalapeno
  • χυμό ενός lime
  • ψιλοκομμένο κόλιανδρο
  • αλατοπίπερο
  • ρίγανη

Ψιλοκόβεις τις ντομάτες και το κρεμμύδι σε ένα μπωλ , κρατώντας τους χυμούς της ντομάτας στο ίδιο μπωλ. Βάζεις γάντια και ψιλοκόβεις τις jalapenos,αφαιρώντας τα σπόρια γιατί καίνε. Αν στο τέλος η salsa σου χρειάζεται να γίνει πιο καυτερή, προσθέτεις μερικά σπόρια που έχεις φυλάξει στην άκρη. Τα γάντια είναι απαραίτητα. Μην πιάσεις τις jalapenos και μετά τα μάτια σου, θα υποφέρεις για ώρες.

Ανακατεύεις όλα τα υλικά καλά στο μπωλ που έχεις και τις ντομάτες. Προσθέτεις τα μυρωδικά και το αλατοπίπερο ανάλογα τη γεύση που θες να πετύχεις. Η salsa σου είναι έτοιμη.

Σερβίρεις σε ένα μπωλ.

Η guacamole

Κι αυτή υπάρχει έτοιμη σε βαζάκι. Αλλά προφανώς και πρέπει να φτιάξεις δική σου.

  • 2 ώριμα avocados
  • μισή ντοματα ξεφλουδισμένη
  • μισό κρεμμύδι
  • 1 λεπτή κόκκινη πιπεριά (chili)
  • 2 κουταλάκια φύλλα κόλιανδρου
  • 1 κουταλάκι χυμό lime
  • αλατοπίπερο

Ανοίγεις τα αβοκάντο, αφαιρείς τον καρπό και τη φλείδα και βάζεις σε ένα μπωλ. Με ένα πηρούνι λιώνεις τα αβοκάντο. Ψιλοκόβεις το κρεμμύδι και τον κόλιανδρο και τα προσθέτεις μαζί με τον χυμό του lime. Ανακατεύεις κι άλλο. Ψιλοκόβεις το chili και προσθέτεις τόσο όσο αντέχει η γλώσσα και το στομάχι των καλεσμένων σου. Καλύτερα πάντως να μην το παρακάνεις. Ψιλοκόβεις την ντομάτα (αφαιρώντας τα σπόρια) και την προσθέτεις στο μείγμα λίγα λεπτά πριν το δείπνο, για να μην βγάλει υγρά η ντομάτα και γίνει υγρή η σάλτσα.

Σερβίρεις σε ένα μπωλ.

Το μεξικάνικο ρύζι (προαιρετικό)

Κανείς δεν σε υποχρεώνει σε μια συνταγή με fajitas να φτιάξεις και ρύζι. Αλλά επειδή τα εστιατόρια έχουν κακομάθει τους φίλους σου που θα έρθουν στο σπίτι, καλό θα ήταν να έχεις και μεξικάνικο ρύζι για να μην τους απογοητεύσεις.

  • 2 κούπες ρύζι
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 4 κούπες νερό
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 κούπα ντοματάκια ψιλοκομμένα
  • 1 κουταλάκι κίμινο σε σκόνη
  • 1 λεπτή κόκκινη πιπεριά (chili)
  • 2 κουταλιές λάδι
  • Αλατοπίπερο

Βάζεις το λάδι σε ένα κατσαρολάκι και ζεσταίνεις σε μέτρια φωτιά. Προσθέτεις το ρύζι και ανακατεύεις συνεχώς μέχρι να σκουρύνει. Λιώνεις το σκόρδο, ψιλοκόβεις τα υλικά και τα προσθέτεις όλα στην κατσαρόλα. Ανακατεύεις καλά, κλείνεις το καπάκι και αφήνεις το ρύζι να βράσει και να μαγειρευτεί.

Χρειάζεται γύρω στα 20 λεπτά. Περίπου εκείνη την ώρα έλεγξε το ρύζι και αν χρειάζεται κι άλλη ώρα να πιει το νερό, άφησέ το όσα λεπτά χρειαστεί.

Σερβίρεις ζεστό σε βαθύ πιάτο και είσαι έτοιμος να ρολάρεις τις τορτίγιες σου.

Καλή όρεξη…